itulau

Ua teena e le au atamamai a Amerika le faaiuga a le EU e taofi le tui AstraZeneca;Texas, 'OPEN 100%,' o loʻo i ai lona tolu-sili ona leaga tui tui a le atunuʻu: Live COVID-19 faʻafouga.

Talofa, sau e fa'atalanoa a matou oloa!

O le Iunivesite o Duke, ua uma ona faʻagaioia i lalo o le lokaina e tetee atu ai i le siʻitia o faʻamaʻi pipisi o le coronavirus, i le Aso Lua na lipotia mai ai le 231 mataupu mai le vaiaso talu ai, toetoe lava o le aofaʻi o le aʻoga i le semesa atoa o le tautoulu.

"O le numera maualuga lea o mataupu lelei na lipotia i le vaiaso e tasi," o le tala lea a le aʻoga i le afa'amatalaga."O tagata taʻitoʻatasi na faʻamaonia lelei ua tuʻu ese, aʻo i latou ua faʻamaonia e ono mafai ona fesoʻotaʻi ua tuʻuina i le puipuiga."

Na tuʻuina atu e le aʻoga se faʻatonuga o le "nofo i le nofoaga" i le Aso Toʻonaʻi, e manaʻomia ai tamaiti aʻoga o loʻo nonofo i fale e tuʻuina atu e Duke e nonofo ai i totonu o le potu nofomau poʻo le fale mautotogi i taimi uma sei vagana ai mea taua e fesoʻotaʻi ma meaʻai, soifua maloloina poʻo le saogalemu.O tamaiti a'oga o lo'o nonofo i fafo atu o le lotoa e mana'omia e nonofo ai se'i vagana ai ni nai fa'alavelave.

O fa'alavelave fa'anatinati a fa'apotopotoga e le'i fa'atasia e foliga mai o le mafua'aga autu lea o le fa'ama'i.

"O lenei gaioiga (nofo-i-nofo) e manaʻomia e taofiofia ai le televave o le faʻateleina o numera o le COVID i le va o Duke i lalo o le aʻoga, lea e faʻatautaia e tamaiti aʻoga o loʻo auai i pati faʻafaigaluega mo vaega ola filifilia," o le tala lea a le iunivesite.

 

Fa'apea foi i tala fou:

►Na taʻua e le White House i le Aso Lua e sili atu i le 22 miliona tui o le COVID-19 tui o le a tufatufa atu i le isi fitu aso, o se maualuga fou o le a auina atu le averesi o aso uma i luga ole 3 miliona mo le taimi muamua.Mai lena aofaʻi, 16 miliona tui o le a tufatufa atu i setete ma isi i polokalame faʻatautaia e le feterale, e aofia ai le tele o tui puipui, faleoloa faleoloa ma nofoaga tutotonu o le soifua maloloina.

►E tele setete o lo'o fa'atagaina tagata matutua uma e fai tui.Na auai Mississippi i Alaska i le Aso Lua i le tatalaina o le tui puipui o lologa.Fai mai le kovana o Ohio i le Aso Lua, o le a avanoa le tui mo soo se tasi i le setete 16 ma luga atu i le faaiuga o Mati, ma ua sauni Connecticut e tatala i le 16 uma ma le sili atu e amata ia Aperila 5.

►O le fitu aso taʻavale averesi mo mataupu fou i aso uma i le US na faʻaititia i le lua vaiaso talu ai mai le 67,570 ia Mati 1 i le 55,332 i le Aso Gafua, ae o le averesi mo maliu i aso uma i na lava aso na pa'ū mai le 1,991 i le 1,356, e tusa ai ma Johns Hopkins Fa'amaumauga a le Iunivesite.

►Rep.John Katko, RN.Y., o loo valaau atu ia Peresitene Joe Biden e folafola atu “Aso Fa'ailoa ole Tu'iina ole COVID-19 ole atunu'u” ose aso malolo feterale e tasi le taimi e fa'alauiloa ma fa'amalosia taumafaiga tui i le atunu'u atoa.

►Ua faamaonia e Saina se tui lona lima mo le faʻaaogaina faʻafuaseʻi, o se tui e tolu-dose ma le masina e tasi i le va o tui.Ua telegese le tui o Saina i lona faitau aofaʻi o le 1.4 piliona tagata, ma le 65 miliona tui na faia.O le tele na o atu i tagata faigaluega soifua maloloina, i latou e galulue i le tuaoi poʻo aganuʻu, ma pisinisi faʻapitoa.

 

 


Taimi meli: Mati-17-2021