itulau

Fai mai Tagata Siosiomaga, 'Nurdles' Laiti Palasitika e Fa'amata'u ai Vasa o le Lalolagi

Talofa, sau e fa'atalanoa a matou oloa!

(Bloomberg) - Ua iloa e le au siosiomaga se isi taufaamatau i le paneta.E ta'ua o le nurdle.

Nurdles o tama'i pelleti palasitika resin e le sili atu nai lo se penitala e fa'aliliu e le au gaosi oloa i afifiina, straws palasitika, fagu vai ma isi fa'amoemoe masani o gaioiga fa'alesiosiomaga.

Ae o nurdles lava ia o se faafitauli foi.E faitau piliona i latou ua leiloloa mai le gaosiga ma le sapalai o filifili i tausaga uma, masaa pe fufulu i alavai.O se fa'atalanoaga fa'alesiosiomaga a Peretania na fa'atatauina i le tausaga talu ai e fa'apea, o pelleti palasitika a'o le'i gaosia o le fa'apogai lona lua lea e sili ona tele e fa'aleagaina ai le vai, pe a mae'a vaega laiti mai pa'u ta'avale.

I le taimi nei, ua failaina e le vaega lagolago a tagata fai sea As You Sow ni iugafono ma Chevron Corp., DowDupont Inc., Exxon Mobil Corp. ma Phillips 66 e talosagaina i latou e faailoa mai pe fia ni nurdles e sosola ese mai a latou gaosiga i tausaga taitasi, ma pe o le a le lelei o lo latou taulimaina o le mataupu. .

I le avea ai ma faʻamaoniga, o loʻo taʻua e le kulupu faʻatatau o tau maualuga tau tupe ma le siosiomaga e fesoʻotaʻi ma le filogia o palasitisi, ma taumafaiga faʻavaomalo talu ai nei e foia ai.E aofia ai le fono a Malo Aufaatasi i Nairobi ma le tulafono a Amerika e faʻasaina ai micro-plastics e faʻaaogaina i mea teuteu.

“Sa matou maua faʻamatalaga i le lua tausaga talu ai mai le pisinisi palasitika, o loʻo latou manatu mamafa i nei mea uma,” o le tala lea a Conrad MacKerron, sui peresitene sinia o As You Sow.Fai mai kamupani ua latou setiina ni sini e toe faʻaaogaina palasitika, o lana tala lea.“O le mea moni lava lenei o se taimi fa'atauva'a, pe o latou ogaoga ... pe a latou naunau e o mai i fafo, pa'u ma mea uma, ma fai mai 'o le tulaga lea.O masaa ia o lo'o i fafo.O le mea lenei o loʻo matou faia e uiga ia i latou.'”

O kamupani ua uma ona auai i le Operation Clean Sweep, o se taumafaiga ofo fua e lagolagoina e alamanuia e taofia ai palasitika mai le sami.I le avea ai o se vaega o se fuafuaga ua ta'ua o le OCS Blue, ua talosagaina ai sui auai e faasoa faalilolilo atu faamatalaga i le vaega o fefa'ataua'iga e uiga i le tele o pellets resin na lafo atu pe mauaina, masaa, toe fa'aleleia ma toe fa'aaogaina, fa'atasi ai ma so'o se taumafaiga e fa'aumatia le lepa.

O Jacob Barron, o se failauga mo le Plastic Industry Association (PIA), o se vaega o pisinisi, fai mai "o aiaiga e uiga i le le faalauaiteleina o loo aofia ai e aveese ai popolega faatauva e ono taofia ai se kamupani mai le faailoaina atu o lenei faamatalaga."O le American Chemistry Council, o le isi vaega taufaaleaga, e lagolagoina le OCS faatasi ai ma le PIA.I le masina o Me, na faʻasalalau ai sini mo se taimi umi i alamanuia lautele e toe faʻaleleia ma toe faʻaaogaina pusa palasitika, ma mo kamupani uma a Amerika e auai i le OCS Blue i le 2020.

E fa'atapula'aina fa'amatalaga e uiga i le tele o lenei ituaiga palasitika filogia e kamupani a Amerika, ma sa tauivi tagata su'esu'e i le lalolagi e faia se iloiloga sa'o.O se suʻesuʻega i le 2018 na faʻatatauina e 3 miliona i le 36 miliona pellets e mafai ona sosola i tausaga taʻitasi mai naʻo le tasi le vaega faʻapisinisi laiti i Suetena, ma afai e mafaufauina ni vaega laiti, o le aofaʻi o loʻo faʻamatuʻuina e faaselau le sili atu.

O su'esu'ega fou o lo'o fa'aalia ai le tele o peleni palasitika

Eunomia, o le British Environment consultant na maua ai nurdles o le lona lua-tele puna o micro-plastic pollution, fuafuaina i le 2016 e mafai e Peretania ona leiloa ma le le iloa i le va o le 5.3 piliona i le 53 piliona pellets i le siosiomaga i tausaga uma.

O su'esu'ega fou o lo'o fa'aalia ai le tele o pelleti palasitika, e amata mai i manava o i'a na maua i le Pasefika i Saute, e o'o atu i vaega o mea'ai o albatross si'usi'u pupuu i matu ma matafaga o le Metitirani.

O Braden Reddall, o se failauga mo Chevron, na faapea mai o le komiti faafoe o le suauʻu suauʻu e toe iloilo talosaga a tagata e umia sea ma faia fautuaga mo tagata taʻitoʻatasi i lana faʻamatalaga sui, fuafuaina mo Aperila 9. Rachelle Schikorra, o se failauga mo Dow, fai mai o le kamupani e masani ona talanoa ma tagata e umia sea e uiga i le tumau ma galue e "ausia fofo e taofia ai le palasitika mai lo tatou siosiomaga."

Joe Gannon, o se fofoga fetalai mo Phillips 66, fai mai o lana kamupani "ua mauaina le talosaga a le aufaisea ma ua ofo atu e galulue faatasi ma le sui."ExxonMobil musu e fai se faamatalaga.

O kamupani o le a filifili i le isi masina pe tatau ona aofia ai iugafono i faʻamatalaga sui o lenei tausaga, e tusa ai ma le As You Sow.


Taimi meli: Feb-11-2022